вторник, 15 октомври 2013 г.

5 стъпки за нишово доминиране в Google

Доминирането във Вашата ниша в Гугъл, може да бъде много печеливша SEO стратегия. Доброто класиране по ключови думи в търсачката ще доведе по-висок и качествен трафик в сайта Ви.

Препоръчвам Ви да се обърнете към специалисти, практикуващи SEO оптимизация. Ако все пак желаете сами да се захванете с това - следвайте следните 5 стъпки, за да започнете да доминирате във Вашата ниша:

5 стъпки, чрез които да доминирате във Вашата ниша

1. Определете нишата си


Ако все още не сте го направили, първата стъпка е, да седнете, добре да помислите и определите за коя ниша ще се борите. Колкото по-точно определена е тя, толкова по-добре.

Вашия бизнес може да предлага много различни по вид продукти или услуги, но кое е нещото, с което сте известни или искате да бъдете известни? Това ще бъде нишата, която трябва да изберете и в която трябва да станете доминатор.

В зависимост от Вашите конкуренти и възможности, в някои случай ще бъде почти невъзможно да доминирате в множество ниши, в Google. Поради тази причина е много добре да се съсредоточите върху една единствена ниша.

Най-добре бихте могли да си го представите с пример: Една адвокатска кантора е специализирана в дела свързани с нанесени телесни повреди. Отделно предоставя услуги по криминални случай и гражданско право. Естествено е, фирмата да има желание, да доминира и в трите ниши в Google, но за съжаление е изключително трудно, това да бъде постигнато. Разбира се, няма невъзможни неща, но ще е нужно да бъдат инвестирани много средства и време, като се развият три отделни кампании за SEO оптимизация. Нека сметнем, че адвокатската фирма, в дадения случай, разполага с ограничени ресурси. Това предполага усилията и средствата да се насочат към нишата, в която са специализирани - делата свързани с телесните повреди.

Защо? Целта на Гугъл е да предоставя на потребителите си, информация, която е възможно най-свързана и близка до търсето им.

Когато някой търси за адвокатски услуги, свързани с причинени телесни повреди, това е точно, нещото което го интересува. Потребителя няма да остане много доволен, ако търсачката му даде резултати за адвокати, занимаващи се с криминални дела и семейно право, но допълнително "заработват по някой лев" с дела за нанесени телесни повреди.

2. Оптимизирайте със специфичните ключови думи за дадената ниша


Щом веднъж сте избрали нишата, в която искате да доминирате, трябва да подберете правилните ключови думи.

Изборът на ключови думи е жизнено важен. Той изисква добро познаване на целевата група (потенциалните клиенти, към които се стремите) и ключовите думи, който се използват при търсене на продукта или услугата, която предоставяте. Не можете да станете доминантна фигура в резултатите, ако преследвате обширни и не тясно свързани с нишата ключови думи.

Оптимизирането по ключови думи, свързани със спецификата на нишата, има множество предимства. Тези ключови думи ще бъдат с по-малка конкуренция, следователно по-лесно ще се борите за челните позиции. Също така тези думи ще Ви доставят трафик, който е по-лесен за конвертиране (монетизиране).

Ако се върнем към предишния пример, човек търсещ за "адвокат + дадено населено място" е много по-малко вероятно да бъде спечелен за клиент, спрямо човек търсещ за "адвокат за телесни повреди при ПТП + дадено населено място". Последното търсене предполага, че човекът, който го извършва е напълно наясно, какво иска да открие. Когато той попадне на сайт, предлагащ адвокатски услуги за дела, свързани с телесни повреди причинени при ПТП в желания регион, адвокатът има много голям шанс да го спечели за клиент.

3. Внедрете Google Authorship


Прилагането на Google Authorship ще даде възможност името и лицето Ви да се показват до уебсайта Ви в резултатите от Гугъл. Това ще позволи не само, Вашите клиенти да Ви свързват като лицето на организацията Ви, но и да рекламирате бранда си, като изграждате авторитет в нишата Ви. Това е изключително подходящо за медицински, адвокатски и консултански специалисти, тъй като личността е силно свързана с бранда на организацията.

Като допълнение към това, че Google Authorship ще Ви помогне да създадете доверие и правдоподобност сред целевата Ви група, той може да влияе на класирането, както сега, така и в бъдеще. За момента е ясно, че Авторството в Гугъл допринася положително за броя влизания в сайта Ви (click-through rates - CTR). Това се дължи на факта, че Google Authorship повишава видимоста на сайта Ви, в резултатите показвани от търсачката. Не забравяйте да сложите професионална снимка на профила си, която ще бъде добре посрещната от аудиторията Ви.

4. Пишете често хубаво, авторско съдържание


Следващата стъпка е да пишете страхотно съдържание, което да бъде авторско. И важното е, да го правите редовно! Разбира се, трябва да е свързано с дейността и нишата Ви. Честото публикуване на съдържание има тристранен ефект:

- Показва, че сте експерт и водач в нишата, в която оперирате;
- Служи като ресурс за потенциалните Ви клиенти и по този начин им дава причина, да се върнат в сайта Ви;
- Осигурява на Гугъл свежо, качествено съдържание, което да индексира - в повечето случаи, това има положителен ефект върху класирането.

Когато пишете съдържание в сайта си, бъдете сигурни, че е насочено към Вашата аудитория, не към Гугъл. Разбира се, трябва да включвате ключови думи в текста, но те трябва да звучат натурални и са свързани със съдържанието.

5. Използвайте Google+, за да рекламирате съдържанието на сайта си


Профилите и публикациите в Гугъл+ са свързани с индекса на търсачката. Това предоставя на потенциалните Ви клиенти допълнителен източник, чрез който да открият Вас и вашето съдържание. Вече сте изминали половината път, тъй като Ви е нужен профил в социалната мрежа на Google, за да приложите Гугъл авторството (стъпка 3). Но самото създаване на Google+ профил не е достатъчно. Трябва редовно да публикувате, свързано с тематиката на нишата Ви, съдържание (което вече правите в стъпка 4).

Наясно сме с това, че Гугъл бутона "+1" не влияе директно върху общото класиране на сайта Ви в търсачката, но също така сме наясно, че Google+ влияе върху резултатите, за хората, които са вписани в Гугъл профила си. Следователно, чрез изграждане на Google+ профил и обвързване с целевата Ви група, посредством публикуване на стойностно съдържание, Вие можете да влияте на резултатите, които те виждат.

Като допълнение към Google+ профила Ви, Вие можете да създадете и Google+ бизнес профил. Това ще Ви позволи да споделяте новини, публикации и друга информация с Вашата аудитория, като бранд, а не като личност. Дали ще се възползвате от това зависи от спецификата на бизнеса и желанията Ви. Също така трябва да сте сигурни, че ще имате способността да ги ръководите двете заедно.

Заключение


Изисква се доста време, за да изпълните успешно тези 5 стъпки. Ако не разполагате с такова, е препоръчително да се обърнете към фирма, занимаваща се с професионална SEO оптимизация. При всички случаи, направите ли го, ще сте постлали пътя към доминиране във Вашата ниша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар