петък, 19 юли 2013 г.

5 грешки допускани от SEO оптимизаторите

Не постигате желания от Вас трафик в уеб сайта Ви? В един от скорошните видео материали, издадени от Гугъл на тема SEO оптимизация, добре познатия на всички SEO оптимизатори инженер на Google Мат Кътс, разкрива петте най-често допускани грешки от уебмастърите.

Вижте ги тях, както и предложения как да подобрите уебсайта си.

5 грешки допускани при SEO оптимизацията

1. Уеб сайтът Ви не може да бъде обходен от търсачката (паяците)


Според Мат Кътс, най-голямата грешка, която можете да допуснете, е да създадете сайт, който не може да бъде обхождан от роботите на търсачката.

Google използва роботи (т.нар ботове, паяци и др.), за да обхожда, открива информация и индексира дадена страница чрез проследяване на линковете вътре в сайта. Ако направите съдържанието на сайта си трудно достъпно за тези ботове, е твърде вероятно, той да не бъде индексиран или поне не изцяло.

От Google дават следния съвет за предпазване от този проблем: Проверете целия сайт и вижте дали всички линкове в него работят правилно (водят до правилното място). В идеалният вариант можете да използвате текстов браузър. За да направите това най-лесно, можете да влезнете в кешираната (cache) версия на сайта Ви от резултатите в Гугъл. След това изберете "Text-only version" и започнете проверката.

2. Не използвате правилните ключови думи


Съдържат ли Вашите страници думи, които хората използват при търсене? Ако отговорът е "не", потребителите няма да могат да Ви откриват.

Например, ако имате страница с информация за височината на връх Мусала, не е добре да използвате само тази фраза ("Височината на връх Мусала..."). Можете да използвате фрази от сорта: "Колко е висок връх Мусала", "Връх Мусала е висок..." и други. Ако имате сайт за ресторант, добра идея е да включите менюто му в текстов вариант (не в PDF или друг формат), както и работното му време.

Съвети: Включвайте правилните думи за дадена страница. Описвайте с какво се занимавате и направете проверка за това какви думи се използват, за да Ви откриват.

3. Прекалено наблягане на линк билдинг


Отделяте ли прекалено много внимание на линк билдинга, вместо на изграждане на конкурентно съдържание и промотиране на сайта Ви?

Както споделя Мат Кътс - "Аз не бих наблегнал само на линк билдинга". "Вместо това бих отделил повече време на това как да предоставя сайта си пред по-голяма аудитория, а не да мисля само за търсачките".

"Не мислите за SEO оптимизацията само като изграждане на линкове, които ще се харесат на търсачката", казва Кътс. "По-скоро се фокусирайте над създаване на нещо конкурентно - причина, поради която хората ще желаят да влезнат и използват сайта Ви". "След това се замислете над маркетинга на сайта Ви".

4. Сайтът Ви има лошо написани заглавия и описания


Обърнете специално внимание на заглавията и описанията (titles and descriptions), особено на тези на главната страница или на най-посещаваната страница.

Проверете дали сте попълнили и оформили правилно заглавията на страниците в сайта Ви. Това е едно от първите неща, които се взимат под внимание от търсачките. Също така това помага и на хората, например, ако запазят страницата Ви в любими (favourites, bookmarks и др.), ще могат да я намерят по-лесно като видят заглавието.

Описанието (в повечето случай се показва под линка на страницата Ви в резултатите показвани от търсачката) трябва да е така написано, че да накара хората, които го видят, да посетят уеб сайта Ви.

Мат Кътс съветва да се експериментира с различни мета описания, за да може да се види как промяната в тях влияе върху резултатите от класирането на търсачките.

5. Не използвате Webmasters ресурсите


Има много ресурси, които ще са Ви от полза да направите сайта си по-лесно откриваем. Съветът на г-н Кътс е: "Използвайте ги!"

Като допълнение към добре познатия Webmaster Tools, Гугъл предлага много други ресурси от сорта на статии, форуми, блогове и видео материали. Също така може да участвате в различни видове конференции и онлайн събития, както и да използвате инстументи предоставяни от други търсачки като Bing, Yahoo, Blekko и други.

Обобщение


Направете сайта си лесен за обхождане от роботите на търсачките, включете добре проучени ключови думи в заглавието и описанието на страниците си, създайте уникално конкурентно съдържание и използвайте различните ресурси, които са Ви на разположение и ще избегнете 5-те най-често допускани грешки в SEO оптимизацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар